sos curry do kanapek
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
W kuchni holenderskiej pełno jest curry mimo, że nie jest to ich rodzimy składnik. Taki sos można kupić praktycznie w każdym sklepie. Może dlatego, że jest po prostu przepyszny! Pierś kurczaka kroimy w dość drobne kostkę, następnie podsmażamy je na patelni. Śmietanę mieszamy z przyprawą curry, musztardą, solą i pieprzem (wdł. smaku), ewentualnie dodajemy szczyptę chili (oraz wody- dla rozcieńczenia). Ostawiamy na godzinę by przyprawy się przegryzły. Do całości dodajemy pierś kurczaka i mieszamy. Podaję na kanapce.
- 100 gram śmietany kremówki
- 4 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki musztardy
- pieprz
- Sól
- 50 gram piersi z kurczaka
PRZYGOTOWANIE:
W kuchni holenderskiej pełno jest curry mimo, że nie jest to ich rodzimy składnik. Taki sos można kupić praktycznie w każdym sklepie. Może dlatego, że jest po prostu przepyszny! Pierś kurczaka kroimy w dość drobne kostkę, następnie podsmażamy je na patelni. Śmietanę mieszamy z przyprawą curry, musztardą, solą i pieprzem (wdł. smaku), ewentualnie dodajemy szczyptę chili (oraz wody- dla rozcieńczenia). Ostawiamy na godzinę by przyprawy się przegryzły. Do całości dodajemy pierś kurczaka i mieszamy. Podaję na kanapce.
Rodzimy nie rodzimy ;) Po tylu podbojach i wymianach handlowych bardziej rodzimy niż wszystko inne :)
OdpowiedzUsuńPrzepis się przyda, bo jak zobaczyłam ile chemii mają te gotowe w sklepach (mimo, że mi smakują straszliwie) to stwierdziłam, że kupować tego nie będę ;))
Jest w tym racja :)
UsuńTak, chemii jest tle, że apetyt przechodzi. A tak naprawdę mając dobre składniki dodawać jej nie trzeba.