Zdrowe przetwory – Jolanta Naklicka-Kleser
Uwielbiam wiosnę, porę roku, gdy natura budzi się do życia, a stragany powoli zapełniają warzywami i owocami. Już niedługo czeka nas prawdziwy wysyp nowalijek, ale gdy tylko zaspokoimy pierwszy apetyt, wtarto pomyśleć o przetworach.
Tytuł: Zdrowe przetwory
Autor: Jolanta Naklicka-Kleser
Wydawnictwo: Zwierciadło
Lubię robić przetwory, ale...
niekoniecznie umiem. Może właśnie dlatego mój zapał szybko
kończy się na kilku owocach i ogórkach. W tym sezonie mam
nadzieję, że będzie inaczej. Czemu? Bo weszłam w posiadanie
prawdziwej skarbnicy wiedzy, czyli książki „Zdrowe
przetwory” Jolanty Naklickiej-Kleser. I są to dobre słowa
wstępu, bo zanim autorka przechodzi do przepisów, serwuje nam garść
informacji o tym, jak prawidłowo przygotować zapasy na zimę.
Przede wszystkim dowiemy się, co zrobić, by nasze starania nie
poszły na marne, a przetwory nie zepsuły się przed czasem.
Ale przejdźmy już do gotowania, to
znaczy, do przepisów. Receptury podzielone zostały w pierwszej
kolejności według sposoby przygotowania, a w następnej zgodnie z
motywem przewodnim. Zabrakło za to zwykłego indeksu z wypisaniem
głównych składników. Jeśli więc masz np. nadmiar marchewek i
zastanawiasz się, co z nimi zrobić, musisz przeczytać dokładnie
cały spis treści.
Same przepisy zostały zaprezentowane w
książce w klasyczny sposób. Na górze mamy nazwę dania, następnie
kilka słów wstępu, potem składniki, pojemność przetworu i
recepturę. Jasno, prosto i czytelnie. Fajnym dodatkiem jest ujęcie
listy składników w ramkę. Dzięki temu wyróżniają się na
stronie, co przyspiesza ich odszukiwanie, a co za tym idzie,
gotowanie. Ciekawym dodatkiem jest zamieszczona na samym dole uwaga
dietetyka. Jest tam sporo wartościowych informacji zarówno o
walorach zdrowotnych, jak i wpływie danego przetworu na naszą wagę.
Książka ma też mocną stronę
estetyczną. To już pewien standard jeśli chodzi o pozycje
kulinarne i ta w niczym nie ustępuje swojemu gatunkowi. Zdjęcia są
naprawdę ładne i zachęcają do wypróbowania przepisu. Co więcej,
dobrze wizualizują przepis, co już nie zawsze jest pewnikiem.
„Zdrowe przetwory” to
zbiór wielu pomysłowych i oryginalnych przepisów. Zawiera
receptury zarówno polskie, jak i te z innych krajów. To świetny
sposób by na następną zimę zawekować co innego. Z pewnością
przełamie to rutynę i wzbogaci jadłospis o nowe smaki. Jeśli lubisz książki z przepisami, koniecznie zaopatrz się w ten tytuł.
Za książkę dziękuję księgarni Selkar.pl.
Bardzo interesująca. Na pewno kupię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że zainteresowałam.
Usuńooo kupuję na 100 !
OdpowiedzUsuńPolecam 😉
UsuńKsiążka, na której nauczyłam się przetworów „na nowo”. Mnóstwo ciekawych inspiracji, który wypełniły moją spiżarkę w tym roku. Ze względu na mnogość przepisów – jest z czego czerpać.
OdpowiedzUsuńFaktycznie książka mogłaby mieć czytelniejszy spis produktów, aby można było łatwiej gospodarować nadmiarową żywnością, nie mniej co do samych przepisów – bajka :-).