Pieczone klopsiki z zimniakami i sałatką
Lubię dobre jedzenie, ale nie przepadam za długim sterczeniem w kuchni. Dlatego stawiam na dobre składniki i proste przepisy. Dziś klosiki i ziemniaki, a wszystko przepysznie zapiekane!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- pesto Ponti
- pół kilo mielonego mięsa
- ser żółty
- jajko
- 200 ml mleka
- przyprawy: zioła, pieprz, sól
- sałatka: oliwki, sałata pekińska, ocet balsamiczny, tofu, suszone pomidory, sos sojowy.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki
Myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i pieczemy na blaszce aż będą miękkie
2. Klopsiki
Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy i mieszamy. Kromy ser w kostkę. Mięso ugniatamy w kuleczki, wkładając do środka ser i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdej kuleczce kładziemy pół łyżeczki pesto. Jajko mieszamy z mlekiem i zalewamy klopsiki. Pieczemy ok. 40 min. w 180. stopniach.
3. Sałatka
Tofu kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni pospane papryką ostrą i polane sosem sojowym. Resztę składników kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy tofu. Polewamy do smaku octem balsamicznym.
Uwielbiam ten sposób na klopsiki! Zamiast czasochłonnego smażenie, pieczenie. Szybkie i robi się samo. A jakie jest wasze kulinarne odkrycie?
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!