Kaszka gryczana z jabłkiem, czyli rozszerzamy dietę!
#reklama #Krabb
Kaszki są jednymi z pierwszych pokarmów, które wprowadza się do diety niemowlaka podczas rozszerzania diety, ponieważ są łatwe do strawienia i łagodnie wprowadzają dziecko w świat nowych smaków i tekstur. Kaszki są doskonałym wyborem na początek. Zawierają cenne składniki odżywcze, takie jak węglowodany, błonnik i białko, które wspierają rozwój dziecka.
Warto pamiętać, że na początku kaszki należy podawać w formie bardzo płynnej, stopniowo zagęszczając je w miarę jak maluch przyzwyczaja się do nowych konsystencji. Kaszki można wzbogacać o różne dodatki, takie jak musy owocowe, czy warzywne.
U nas rozszerzanie diety przebiega bardzo powoli. Jednak połączenie kaszki z jabłkiem lub gruszą sprawdza się świetnie! Oto prosty przepis!
Składniki:
- 2,5 łyżeczki kaszki gryczanej (najlepiej niepalonej)
- 1 średnie jabłko
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Przygotowanie kaszki gryczanej:
- W małym garnku zalej kaszkę 100 ml wody.
- Odstaw na 5 minut, aby kaszka wchłonęła wodę.
- Następnie gotuj kaszkę na małym ogniu przez około 5 minut, regularnie mieszając, aż stanie się miękka i wchłonie wodę.
- Odstaw na kolejne 5 minut, aby kaszka lekko przestygła.
Przygotowanie jabłka/gruszkę:
- Owoc umyj, obierz ze skórki i usuń gniazdo nasienne.
- Pokrój owoc na małe kawałki, a następnie ugotuj je na parze lub w wodzie przez około 5-10 minut, aż stanie się miękkie.
- Zblenduj owoc na gładką masę przy użyciu blendera ręcznego lub malaksera.
Łączenie składników:
- Po przestygnięciu kaszki, wymieszaj ją z przygotowanym musem jabłkowym. U nas sprawdza się pozostawienie owocu na wierzchu i mieszanie podczas podawania.
Wskazówki:
Jeśli kaszka jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody z gotowania jabłek, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
A czy Wy podajecie dzieciom kaszki?
Dominika Róg-Górecka
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!