poniedziałek, 17 lutego 2025

Schab w sosie ćwikłowo-szpinakowym

#reklama #CzanieckieMakarony


Schab z piekarnika chyba nigdy mi się nie znudzi! Nie zmienia to jednak faktu, że wciąż szukam nowych kombinacji. Dziś przygotowałam dość nieoczywiste połączenie smaków.


Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 5 łyżek ćwikły
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 szczypty pieprzu
  • Opakowanie warzyw mrożonych (greckich)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 kostki szpinaku
  • Makaron świderki durum (u mnie marki Czaniecki)

Przepis:

  1. Schab wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawami i smarujemy ćwikłą.
  2. Kładziemy na mięso warzywa mrożone, szpinak, polewamy olejem. Pieczemy przez godzinę w 180 st, zostawiamy w gorącym piekarniku jeszcze przez godzinę.
  3. Gotujemy makaron do miękkości.
  4. Podajemy wszystko razem.

Uwielbiam pieczone mięso, ponieważ nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy. A czy Ty je lubisz?

Dominika Róg-Górecka

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. Chętnie spróbuję zrobić taki sos.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak dodaje nie tylko koloru, ale i wartości odżywczych, super pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates