Schab w sosie ćwikłowo-szpinakowym
#reklama #CzanieckieMakarony
Schab z piekarnika chyba nigdy mi się nie znudzi! Nie zmienia to jednak faktu, że wciąż szukam nowych kombinacji. Dziś przygotowałam dość nieoczywiste połączenie smaków.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 5 łyżek ćwikły
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 szczypty pieprzu
- Opakowanie warzyw mrożonych (greckich)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 kostki szpinaku
- Makaron świderki durum (u mnie marki Czaniecki)
Przepis:
- Schab wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawami i smarujemy ćwikłą.
- Kładziemy na mięso warzywa mrożone, szpinak, polewamy olejem. Pieczemy przez godzinę w 180 st, zostawiamy w gorącym piekarniku jeszcze przez godzinę.
- Gotujemy makaron do miękkości.
- Podajemy wszystko razem.
Uwielbiam pieczone mięso, ponieważ nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy. A czy Ty je lubisz?
Dominika Róg-Górecka
Ciekawy przepis. Chętnie spróbuję zrobić taki sos.
OdpowiedzUsuńSzpinak dodaje nie tylko koloru, ale i wartości odżywczych, super pomysł.
OdpowiedzUsuń